Shpenzimet një mujore të Kabinetit Kurti dhe Hoti


Më 3 shkurt të vitit 2020, për herë të parë, pas zgjedhjeve të 6 tetorit 2019, subjekti politik Lëvizja Vetëvendosje arriti ta drejtoi vendin, pas lidhjes së koalicionit me LDK-në, me kryeministër Albin Kurti.Por pa i bërë 50 ditë në pushtet, saktësisht më 25 mars, në mes të pandemisë, me mocion të iniciuar nga partneri i koalicionit qeverisës, më 82 vota, u votua për rrëzimin e qeverisë.Me shumë zhurmë, por me vendim të Gjykatës Kushtetuese i tha “po” dekretit të presidentit Hashim Thaçi, për ta mandatuar Avdullah Hotin si kryeministër. I njëjti më pas më 3 qershor me 61 vota, 24 kundër dhe një abstenim, erdhi në krye të qeverisë. LDK kështu mori pushtetin në duar, duke lidhur koalicion me AAK-në dhe NISMA-n Socialdemokrate.

Media ka kërkuar qasje në dokumente publike nga Zyra e Kryeministrit të Kosovës, për të parë se cilat ishin shpenzimet për një mujorin e parë të Kabinetit të ish-kryeministrit Kurti dhe të Kabinetit të kryeministrit të tanishëm, Avdullah Hoti.Sipas këtij dokumenti Kabineti Qeveritar i Kurtit, për një mujorin e parë, ka shpenzuar gjithsej 8,400.73 euro. Ndërsa, Kabineti i Hotit brenda së njëjtës periudhë kohore ka buxheti i shtetit ka shpenzuar 11,570.62Sipas këtij dokumentacioni, vetëm ish- kryeministri Kurti në periudhën një mujore të tij, shpenzoi 1.067.85 euro. Ndërsa kryeministri Hoti 698.48 euro.

Pas Kurtit, shpenzime më së shumti ka bërë këshilltari i tij, Erzen Vraniqi, gjithsej 1,641.51.Më pas ish-zëvëndëskryeministri i dytë, kryeministri i tanishëm, Avdullah Hoti. Ky i fundit për mëditje, akomodim, dreka e bileta shpenzoi 1, 567.61 euro.Ndërsa, zëvëndëskryeministrja Albulena Balaj, po del të jetë e para për nga shpenzimet në Kabinetin Hoti.

Ajo ka shpenzuar më së shumti, brenda një muaji. Zv.kryeministrja që vjen nga Nisma Socialdemokrate, ka bërë shpenzime në vlerë prej 1,275.94 euro.E njëjta, të gjitha këto para të shtetit i “mori” vetëm për dreka zyrtare.Për dallim nga ajo, Zëvendëskryeministri që vjen nga AAK, Besnik Tahiri për një muaj ka shpenzuar 983.08 euro.