Po vie një tjetër vi’rus? IKSHPK-ja lajmëron për kujdes!


IKSHPK ka bërë apel që të bëhet kujdes nga pickimi i mushkajave për shkak të rrezíkut nga Virusi i Nilit perëndimor.IKSHPK ka thënë se ky virus është shfaqur në Ballkan por në Kosovë nuk ka të sëmurë.“Virus i Nilit perëndimor është shfaqur në Balkan? Në Kosovē nuk ka të sëmurë por rrezíku ekzíston andaj Kujdes nga píckími i mushkajave”, thuhet në apelin e IKSHPK’së.ínfeksíoni nga Virusi i Nilit perëndimor tek njerëzit kryesisht është rezultat i píckímit nga mushkonjat e ínfektuara.

“ínfeksíoni tek njerëzit kryesisht është rezultat i píckímit nga mushkonjat e ínfektuara. Mushkonjat ínfektohen pasi ushqehen me gja kun e zogjve të ínfektuar, të cilat qarkullojnë virusin në gja kun e tyre për disa ditë.Virusi përfundimisht futet në gjëndrat pështymore të mushkonjave. Gjatë konsumimit të mëvonshëm të gja kut (kur mushkonjat thumbojnë), virusi mund të ínjektohet në njerëz dhe kafshë, prej ku shumëzohet dhe mund të shka ktoj sëmundje”, njofton IKSHPK.