Kadare: “Perandoria Osmane, shkollës shqipe i ka bërë 5 shekuj dënim”


“Shqipja është një nga gjuhët më të zhvilluara flektive. Falë kësaj cilësie e pa dyshim, gjithë mekanizmave të tjerë të saj, ajo përballoi lehtë, shumë më lehtë se ushtritë e princave shqiptarë, su’lmin osman. Su’lmi i turqishtes, që ishte gjuhë aglutinative (që manovron me prapashtesa), ishte një lloj su’lmi i një mamuthi të ngathët që lutfon kryesisht me bisht kundër një luani që përdor më shumë dhëmbët dhe kthetrat. Asnjë gjuhë tjetër dhe asnjë shkollim në Europë nuk ka pasur një martrizim të tillë: pesë shekuj dënim…. Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive