‘Inci dent shumë i r ëndë’, p ërplasje në det mes Francës edhe Turqisë, reagon edhe Merkel


Kancelarja Angela Merkel e quajti k onfrontimin mes një fregate franceze dhe një skuadre l uftanijesh turke para brigjeve të Libisë një “inc ident shumë të r ëndë”. Edhe Presidenti Emmanuel Macron tha, se veprimet e Turqisë janë “të papranueshme”. Ai kërkoi një “sqarim të politikës turke në Libi, sepse ky është një k ërcënim për Afrikën dhe një kë rcënim për Evropën”.

Më 10 qe rshor, fregata franceze “Courbet” iu afrua një skuadre prej tri lu ftanijesh turke që shoqëronin një anije civile që lundronte nën flamurin e Tanzanisë. “Courbet” ishte duke patrulluar në kuadër të misionit të N ATO-s “Sea Guardian”, i cili ka ndër të tjera detyrë që të parandalojë kontrabandën e a rmëve. Pas kësaj turqit drejtuan radaret e kontrollit të zj arrit drejt fregatës franceze. Sipas interpretimit francez drejtimi i radarit të kontrollit të zj arrit shënon zakonisht një s ulm të planifikuar.