Greqia apo Turqia, cili vend është më i fortë ushtarakisht në rast lufte? Dalin shifrat


Askush nuk e dëshiron konfliktin ushtarak, por çfarë do të ndodhte nëse do të niste një luftë mes Greqisë e Turqisë?Nuk jemi si 100 vjet më parë dhe lufta tani është më e sofistikuar, elektronike dhe më e shpejtë, pa problemet e lëvizjes së njerëzve dhe pajisjeve.Greqia ka 308 avionë luftarakë dhe aeroplanë të tjerë, përfshirë 150 F-16 sipas Master Nation dhe Armed Force EU. Turqia ka 465. Greqia ka 159,000 personel të forcave të armatosura. Turqia ka 610,000.

Greqia ka 39 helikopterë sulmi. Turqia ka 36. Greqia ka 1.244 tanke. Turqia ka 3.763. Greqia ka 11 nëndetëse. Turqia ka 13. Asnjëra nuk ka një transportues aeroplanësh, por ndajnë Egjeun dhe Mesdheun Lindor.Por pilotët luftarakë grekë janë të aftë, të renditur më të mirët në botë, madje me një çmim, Top Gun, nga NATO, aleanca mbrojtëse të cilës i përkasin të dy vendet dhe që nuk ka pranuar të ndërhyjë.

Greqia në vitin 2019 rinovoi një marrëveshje bashkëpunimi ushtarak me Shtetet e Bashkuara dhe SHBA. Marina ka një bazë në Gjirin Souda në Kretë por Presidenti Donald Trump ka “afrimitet” me Erdoganin, të cilin ai e quan mik. Atëherë, çfarë do të ndodhte nëse shpërthente një konflikt, aksidental ose jo?