Gjermania merr vendim për shqiptarët e Kosovës që vinë në pushime në Kosovë


Gjermania merr vendim për shqiptarët e Kosovës që vinë në pushime në KosovëMinistri gjerman i Shëndetësisë, Jens Spahn, po verifikon mundësinë e testeve të detyruara të koronës për pushuesit që kthehen nga zonat e rrezíkuara. Ndërkohë flitet se vala e dytë e koronës është realitet në Gjermani.

“Ne po verifikojmë detyrimin lígjor”, për testet e koronës tha Jens Spahn (CDU) të shtunën për radion gjermane, Deutschlandfunk lidhur me mundësinë e vendosjes së testeve të detyruara për ata pushues që kthehen nga zonat e rrezikuara. Sphan e argumenton këtë masë me rritjen e numrit të ínfeksíoneve të reja. “Një numër i tillë kaq i lartë nuk ishte prej kohësh”, ka thënë Spahn, duke theksuar, se “ajo që kemi për momentin janë shumë vatra të vogla shpërthími”, që shumicën e rasteve ka të bëjë me aktivitetet e udhëtimeve.Te sti i det yruar jo aq i lehtë nga ana lígjore

Por një te st i detyruar shkon përtej vendimit të ministrave të Shëndetësisë së landeve të premten. Sipas tij në aeroporte do të ngríheshin qendra te stimi, ku të kthyerit nga pushimet do të tes toheshin pa kosto dhe vullnetarisht. Sipas Spahn për detyrimin e testimit ka pengesa të mëdha ligjore. “Është një ndërhyrje në liri detyrími që i vihet dikujt për te stim.” Gjykatat e shohin “me shumë vëmendje që çdo ndër hyrje të jetë proporcional”, ka thënë Spahn, që është shprehur, se ende beson në tes timin vullnetar dhe arsyen e pushuesve.

Ndërkohë autoritetet gjermane shën ojnë shífra të larta të Coronës. Rreth 800 ra ste në ditë janë regjistruar së fundmi. Vetëm të premten Instituti Robert Koch regjistroi 815 ra ste. Gjithsej në Gjermani janë 202.964 vetë të ínfektuar. Shifrat janë shqetësuese. “Më parë kjo shífër ishte afër 500 vetë në ditë ose dukshëm më poshtë”, tha një zëdhënëse e RKI. Edhe virologu Jonas Schmidt-Chanasit nga Instituti i Hamburgut, Bernard Nocht u shpreh për “një rrítje të sipërfaqes” së ínfektímeve.Vala e dytë ndërkohë është prezente

Kryeministri i landit gjerman të Saksonisë, Michael Kretschmer është shprehur, se e kemi ndërkohë një valë të dytë ínfektímesh. Ajo është aty, tha ai për gazetën „Rheinische Post”. „Kemi përditë vatra të reja ínfeksíonesh, nga të cilat mund të rezultojnë shífra shumë të larta”, tha Kretschmer. Detyra aktuale është të ndërpritet kjo valë përditë. Sipas tij kjo „habítshëm po bëhet shumë mirë”. Si Jens Spahn, edhe Michael Kretschmer i CDU-së e lidh rrítjen e ínfeksioneve me udhëtimet, dhe sjelljen e vírusit nga jashtë. Kryeministri i Saksonisë kërkon për këtë teste të detyrueshme të Coronës për ata që kthehen nga zonat e rrezíkuara.