Fotografia që preku zemrën e mijëra njerëzve: Babi të lutem prit, dua të vij dhe unë


Kjo foto ikonë është marrë nga Claude P. Dettloff, më 1 tetor 1940, teksa Regjimenti i Kolumbisë Britanike ishte duke marshuar në Rrugën e Tetë në kryqëzimin e Kolumbisë në New Westminster të Kanadasë.Fotografia mori ekspozim të gjerë dhe u përdor në disqet e lidhura me luftën e Dytë Botërore.

Një djalosh 5-vjeçar që vrapon drejt të atit për t’i kapur dorën duket sikur thërret, “Babi të lutem prit, dua të vij dhe unë”.Sigurisht që një fëmijë në atë moshë nuk e kupton situatën në të cilën ndodhet, nuk e kupton luftën. Pas kësaj fotoje prekëse, fshihet edhe vetë historia…

Më 26 gusht 1939, Hitleri kërcënoi Poloninë. Në orën 4:15 në mëngjes Regjutori Admirues në British Columbia, Kanada, mori një telefonatë nga kryeqyteti kanadez duke e udhëzuar atë që të thërresë regjimentin e BC. Ushtarët u shpërndanë në qytet për të ruajtur pikat e rrezikuara.Më 10 shtator 1939, Parlamenti i Kanadasë shpalli luftë kundër Rajhut Gjerman, i cili kishte pushtuar Poloninë në fillim të muajit. Ndërsa njësi të tjera u dërguan në Mbretërinë e Bashkuar, Regjimenti britanik i Kolumbisë u la prapa në bregun perëndimor.

Pas disa muajsh stervitje dhe detyrës roje, regjimenti u urdhërua dhe më 1 tetor 1940 marshoi në New Westminster për të kapur një anije pritëse, SS Joan, në destinacionin e tyre sekret.

Duke dalë në Rrugën e Tetë në New Westminster, fotografi amerikan Claude P. Dettloff i gazetës The Province pozicionoi veten për të fotografuar të gjithë kolonën që marshonin poshtë kodrës. Ndërsa po përgatitej të merrte fotografinë, ai pa një djalë të vogël në mes të rrugës.‘Më prisni dhe mua’ bërtiste vogëlushi, ndërsa i ati shikon djalin pesëvjeçar, Warren “Whitey” Bernard, duke u larguar nga e ëma e tij, për tek ai.