E Pabesueshme/ Dikush Ka Fshehur Miliarda Dollarë Në Këtë Mal, Por Askush Nuk Po E Di Se Si T’i Gjejë


Sipërmarrësi argjentinas Wences Casares kaloi vitet e fundit duke bindur miliarderë dhe milionerë nga Silicon Valley se bitcoin është monedha e së ardhmes, të cilën ata gjithashtu duhet ta kenë dhe se njeriu më i mirë për kujdesin e tij është pikërisht ai.Start-Up i tij Xapo ka ndërtuar një rrjet të madh bunkerëve të nëndheshëm, thesare për të ruajtur bitcoins në pesë kontinente, duke përfshirë një të vendosur në ish-bunker ushtarak zviceran. Xapo është i njohur për listën e gjatë të klientëve dhe shqetësimeve të mëdha të sigurisë, por është edhe më i njohur – sa para digjitale gjenden në këta bunkerë?

Klientët e tyre thonë se janë rreth 10 miliardë dollarë në bitcoin, por është e vështirë të dihet vlera e saktë, pasi çmimi i bitcoin ndryshon. Në duart e tyre gjendet çelësi për rreth 7 për qind të tregut të bitcoin në botë, shifër kjo e jashtëzakonshme për kompaninë ‘e vjetër’ vetëm katër vjet, që sipas këtyre vlerësimeve ka mbi 98 për qind të depozitave në 5.670 banka në SHBA.Ruajtësit e ‘gjuetisë’ botërore kanë një rregullore të veçantë. Biznesi i tyre zviceran mbikëqyr Shoqatën e Standardeve të Shërbimeve Financiare, i cili kontrollon anëtarët për të gjetur nëse ato janë në përputhje me rregullat e rrepta të pastrimit të parave.