A do t’i shmangen karantinës ata që kanë test negativ në Zvicër?

Passengers and a member of the Swiss Border Guard at customs, pictured at EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg in Basel, Switzerland, on September 29, 2017. (KEYSTONE/Gaetan Bally)
Flugreisende und eine Grenzwaechterin des Schweizer Grenzwachtkorps am Zoll des EuroAirports Basel Mulhouse Freiburg in Basel, aufgenommen am 29. September 2017. (KEYSTONE/Gaetan Bally)

A do t’i shmangen karantinës ata që kanë test negativ në Zvicër?Aeroportet në Gjermani dhe Austri ofrojnë për njerëzit nga vendet me rrezík të lartë një test koronavirusi. Nëse pasagjerët tregojnë rezultate negative, ata mund të hyjnë në vend pa një karantinë.Edhe pse teste të tilla janë të disponueshme edhe në aeroportin ndërkombëtar të Zürichut, “një rezultat negativ i testit nuk ju përjashton nga kërkesa e detyrueshme e karantinës ose të shkurtojë periudhën e karantinës”, tha Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) në faqen e saj të internetit, shkruan The Local.

Arsyeja, tha FOPH, është se “një rezultat negativ i testit nuk përjashton një ínfeksion” në fazat e hershme.“Është e nevojshme të prisni të paktën pesë ditë që virusi të përhapet në trup dhe që ai të zbulohet”, shtuan autoritetet shëndetësore.Është veçanërisht e rëndësishme të karantinohen personat që vijnë nga disa vende të huaja sepse 10 përqind e infeksioneve koronaviruse të zbuluara në Zvicër javët e fundit ishin kontraktuar jashtë vendit, vuri në dukje FOPH, përcjell albinfo.ch.

Karantina 10-ditore, e cila hyri në fuqi në Zvicër në fillim të korrikut, vlen për të ardhurit nga 42 shtete, përfshirë Shtetet e Bashkuara, ku shkalla e ínfeksioneve Covid-19 është e lartë.Të vetmit njerëz që mund të përjashtohen nga detyrimi i karantinës janë punëtorët e kujdesit shëndetësor, pasi ka mungesë të personelit mjekësor në spitalet zvicerane.

Të gjithë të tjerët duhet të regjistrohen pranë autoriteteve të tyre kantonale shëndetësore brenda 48 orëve nga mbërritja në Zvicër dhe të qëndrojnë në karantinë në shtëpitë e tyre ose në një vend tjetër për 10 ditë. Detajet e kontaktit të secilit udhëtar janë mbledhur në fluturime dhe autobusë që vijnë në Zvicër nga vendet me rrezik të lartë.Autoritetet lokale do të kryejnë kontrolle të rastësishme për të siguruar pajtueshmërinë.Ata që u gjetën duke shkelur rregullat mund të gjobiten deri në 10,000 franga.Tani për tani, rreth 9,000 njerëz që kanë mbërritur nga zonat në rrezík janë në karantinë.